Untuk pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Hot : Luahan student peminjam MARA.

assalammualaikum ,
sy antara pelajar di bawah pinjaman MARA , 1st of all kte tahu yg MARA just for bumiputra and tiap loan MARA under government 

1st sy buat pinjaman under mara sebanyak rm 43,567 untuk 3 tahun pengajian , dlm contract ckp :


2.00 => 50% discount
2.50 => 25% discount
3.00 => 10% discount
3.50 => biasiswa

so ni 1st contract yg kami dapat sbb kte tahu MARA for bumiputra ,
then 6 month ago ade perubahan untuk new student yg buat pinjaman ,

2.50 => 50%
3.00 => 25%
3.50 => 10%
3.75 => biasiswa

ramai student2 agak terkejut sbb kadar perubahan mendadak dari 1st contract , kami yg loan awal xrisau sbb dgr khabar tu just untuk student yg baru membuat pinjaman..

2 weeks ago : kami dgr 1 lagi berita mengejutkn dari pihak mara yg datang ke kolej 

2.00 = no discount
2.50 = no discount
3.00 = no discount
3.50 and above also no discount

all student must pay full loan..
included pelajar yg buat pinjaman mula2 dlu..

kenapa jadi mcm ni??
kenapa MARA buat mcm ni... kami sedia maklum yg PTPTN suck... ade bunga , but kenapa MARA also buat student mcm ni..

kerajaan dh nk bankrup ke?
malaysia negara pengeluar minyak , sawit , getah dan negara membangun dan maju..but kenapa student kena mcm ni...

sy sebagai student pun malu sebagai rakyat melaysia , wakil rakyat hidup mewah , student yg generasi akan datang bila graduated semua akan hidup sebagai penghutang??

keje belum tentu dapat , walaupun result bagus mcm mane pun , belum tentu kite akan dapat kerja lagi , but before nk ke alam pekerjaan dh di cop sebagai penghutang tegar 40k hutang?? 

peluang pekerjaan mmg byk but bukan semua yg qualified dgn ijazah kite..

kalau MARA pun dh buat mcm ni , so mcm mane pelajar nk ade keinginan nk belajar if kalau fikir , belajar pun kena hutang puluhan ribu..

ramai antara kami yg betul2 kesal dengan berita yg kami dengar , bila di tanya alasan MARA no budget?? ,kenapa sebuah negara membangun yg rakyat just 24 juta bule xde duit?kalau nk di bandingkn dgn negara2 asean yg lain malaysia antra negara yg paling hebat but for student nothing?

Kat atas neh email yang aku terima dari seorang student yang pinjam mara. Dari apa yang dia tulis kat atas tue aku faham yang  ;
1. Dulu kalau ko dapat pointer 3.50 ko dah layak dapat biasiswa.

2. Then rule baru muncul dimana yang dapat pointer 3.50 pun tak layak apply biasiswa malahan kena bayar loan penuh.

3. Then lagi baru punya baru pun muncul dimana 3.50 above, above neh bukan below [ke dia salah tulis?] pun kena bayar full. Maksudnya disini adakah biasiswa mara dihapuskan terus?Even dapat 4? 

Memandangkan aku bukan student dan aku taktahu samada benda neh benar atau tidak, eloklah aku bagi student2 under mara yang buat pengesahan sendiri.

Ameno : Kerajaan takde duit dah ke? Sian bumiputera. Perkasa bila nak protes? Hehehe.


Does this video mean that we're racist? Wait, look closer…