Untuk pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.
@ WhatsApp 013-3689280

Hot : Astro VS Menteri : Mana satu betul neh?

Aku sokong menteri dalam isu neh. Kalau menteri kata astro takley naik harga, maka astro memang tak boleh naik harga. Tapi sekarang astro telah mendedahkan sesuatu rahsia. Mungkin sebab astro dah marah. WOW.. 

Sebelum neh disini ;

“Saya telah bersetuju untuk SKMM tidak membenarkan kenaikan sebarang tarif Astro kecuali ianya telah diluluskan oleh SKMM, dan mengikut kadar yang berpatutan, serta mengikut lunas undang-undang,’ katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-Kabinet di Angkasapuri di sini, hari ini.


Beliau berkata setakat ini, Astro didapati melanggar undang-undang sedia ada berdasarkan notis awal kenaikan yang diedar kepada pelanggannya.

” Notis yang dikeluarkan oleh Astro itu nampaknya mencanggahi undang-undang yang ada di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Oleh itu, saya telah mengarahkan SKMM untuk mengambil tindakan sewajarnya memberitahu Astro untuk tidak meneruskan kenaikan sehingga suatu masa yang lebih sesuai untuk dilaksanakan demikian,” katanya.

Menjelaskan maksud ‘tindakan sewajarnya’, Rais berkata ia terpulang kepada SKMM untuk menentukan jenis tindakan, sama ada menjurus kepada kompaun atau denda dengan jumlah yang dibenarkan mengikut akta berkenaan.-mynewshub-

Ikut kenyataan kat atas neh ;

1. Astro takley naik harga sebab di bawah kawalan skmm

2. Kalau nak naik harga kena tunggu kelulusan skmm

3. Selagi skmm tak lulus maka sampai bila2 pun astro takley bertindak.

Maksudnya astro = di bawah kawalan kementerian rais. Bagus. Rais sudah bersuara dan aku suka. Kenyataan penuh rais ada disini. Boleh baca sendiri.

Dan, baru sebentar tadi astro membalas kenyataan rais di atas neh. Baru je beb. Korang nak tahu apa? Meh baca bawah ;

“Asro ingin merujuk kenyataan Menteri berkaitan  kajian semula harga yang dijalankan adalah selepas konsultasi atau rundingan dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan selaras dengan Akta Komunikasi dan Multimedia (1998) dan syarat perlesenan.

Maksudnya apa neh?

Maksudnya astro cakap lebih kurang gini dalam ayat slumber  ;

Woit mangkuk, kalau bukan ko yang luluskan hari tue time kita bincang2 takde lah aku naikkan harga pakej. Sesedap mulut ko je blame aku siap nak hukum2 lagi padahal ko gak yang luluskan permohonan aku. Dah lulus, cakap banyak, jadikan aku kambing hitam pula.

Lebih kurang gitulah maksudnya. Kenyataan penuh disini.

kah kah kah

Arhh sudah. Kantoi. Tapi aku tak peduli. Yang aku peduli harga astro jangan di naikkan waima satusen pun. Okeyh? Korang nak gaduh? Gaduhlah. Janji jangan libat duit aku sudah.

kah kah kah

Ameno : skmm lupa nak bagitau rais yang dorang dah luluskan usul kenaikan astro lew tew.. Risalah anti-bersih, ambiga, murtad dan fakta kes lina joy.


Kat atas neh ialah risalah yang di edarkan kepada orang ramai sesudah solat jumaat. Konon nya nak kaitkan bersih dengan agenda murtad. Tah pape lah weh. Nampak salah ambiga tapi tak nampak salah sendiri. Korang kata kita kena anti india dan ambiga sebab sokong murtad?Okey fine sekarang neh korang fahamkan betul2 benda neh ;

fakta kes lina joy

1. 11 NGOs yang terlibat dalam kes lina joy.

Malaysian Bar Council <-- bersih = pro pembangkang
All Women’s Action Society (AWAM)
Sisters in Islam (SIS) <-- ada kaitan dengan bersih = kerajaan bela mereka.
Catholic Lawyers Society
Interfaith Spiritual Fellowship
Malaysian Civil Liberties Society (MCLS)
Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism and Sikhism (MCCBCHS)
National Human Rights Society (HAKAM)
Pure Life Society
Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) <-- bersih = pro rakyat
Vivekananda Youth Movement, Seremban
Women’s Aid Organization (WAO)
Women’s Development Collective (WDC)2. Pada tahun 1999, beliau membuat permohonan kedua untuk menukar nama kepada Lina Joy tanpa menyatakan sebab pertukaran kepada agama Kristian telah diluluskan dan kad pengenalan baru beliau masih tertera perkataan Agama Islam. <-- Boleh tukar nama dalam ic rupanya. Tak pernah terfikir ke yang nama lina joy tue nama seakan kristian ketika jpn luluskan permohonan tersebut? Ambiga tak pegang jpn kan?
Pada tahun 2000, beliau membuat permohonan ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk untuk menghilangkan perkataan agama Islam tersebut. Permohonannya tidak dibenarkan oleh JPN tanpa kebenaran dari Mahkamah Syariah yang memperakui beliau keluar dari agama Islam. Mahkamah Syariah mengguna pakai undang-undang Islam tidak membenarkan seseorang Muslim keluar dari Islam, dan Sijil Tukar Agama seperti yang dikehendaki oleh JPN tidak dapat dikeluarkan. <-- rupanya sijil tukar agama wujud di malaysia. Bukan kah ini pelik? Siapa yang luluskan perlembagaan terbabit? Adakah ambiga? Bila kerajaan = perlembagaan = membenarkan orang islam tukar nama = sijil tukar agama = tukar agama = adakah itu kesalahan ambiga? Adakah ambiga ialah pihak yang mengubal perlembagaan malaysia?
3.  Peguam Malik Imtiaz Sarwar  <-- siapakah ini orang? Ini ialah orang islam. Ini ialah peguam. Ini ialah individu yang mengetuai majlis peguam pada ketika itu dalam perbicaraan kes lina joy. Dia di pihak yang menyokong permohonan lina joy untuk membuang islam daripada kad pengenalan nya. Dia bertindak sebagai wakil pemerhati tetapi dibenarkan berhujah bagi membela kes lina joy. Dan apa yang diperhujahkan oleh dia ialah ;
seseorang berhak mengamalkan apa2 kepercayaan mengikut ketetapan yang telah diperuntukkan oleh dasar perlembagaan itu sendiri. Apa itu perlembagaan? <-- dasar negara.  Ini bermaksud ;
dasar negara = perlembagaan = umno pegang = ada kelompangan dalam isu murtad.  Tiada apa2 penambahbaikan dalam isu neh selepas ataupun sebelum kes lina joy berlaku. Maksudnya kat sini ingatkan kerajaan nak sedarlah bahawa benda neh merbahaya or memudaratkan tapi haramm.. dorang biarkan aje perlembagaan wujud seperti itu dan kekal sampai sekarang. Maksudnya perlembagaan yang sama membenarkan keizinan kepada lina joy untuk murtad wujud = kekal = masih di amalkan hingga kini.
Dalang utama pihak yang membela Lina Joy adalah wakil Bar Council yang beragama Islam (Malik Imtiyaz Sarwar) telah mengambil partisan stand untuk memberi hujah yang menyokong tindakan Lina Joy tanpa mendapat restu dari Bar Council member.
Malik sendiri berpendirian agar seorang Muslim dibenarkan untuk menukar agama mereka kepada apa jua pilihan mereka… <-- Sebut betul2, siapa dia neh? Ya orang islam. 

Jadi di manakah watak ambiga ini timbul kawan2? Mana? Di manakah posisi ambiga sewaktu kes lina joy ini dibicarakan dalam mahkamah? Apakah kesimpulan yang boleh dibuat? 
1. lina joy dah murtad selama 8 tahun bermula dari tahun 1990 lagi. Kes dia jadi kecoh bila dia berkahwin dengan orang kristian dan mahu mendaftarkan perkahwinan nya di mahkamah tetapi ditolak kerana dia dipercayai orang islam dan berkahwin dengan orang india maka  sepatutnya pendaftaran perkahwinan dia haruslah sebagaimana orang2 islam yang lain iaitu melalui jabatan agama islam dan bukan nya JPN.
2. Tetapi lina joy tak boleh berbuat demikian sebab dia dah keluar dari islam. Dia kahwin cara kristian.  Namun dia berhasil tukar nama dalam ic. Walaupun tak berjaya tukar status agama. Dia kemudian menggunakan khidmat peguam bagi membantu dia murtad.
3. kes ini dibicarakan di mahkamah persekutuan kerana dibenarkan oleh hakim. Siapa kah hakim pada ketika itu? Takmo amek tahu kah? Ketua Hakim Tun Fairiz, Dato’ Alauddin, & Dato’ Richard = dua hakim islam + 1 hakim bukan islam. 
4. Hakim membenarkan kes dibicarakan di mahkamah persekutuan kerana ianya diperuntukan oleh perlembagaa. Sekali lagi kita nampak kepincangan perlembagaan tidak membela akidah penganut islam.
5. Peguam yang paling lantang bersuara dalam kes membela lina joy juga seorang muslim. Dia memperkatakan perkara yang memang termaktub dalam perlembagaan. Sekali lagi kelemahan perlembagaan didedahkan.
6. Jadi dalam kes lina joy siapakah yang patut dipersalahkan? AMBIGA? Betul ke AMBIGA? 
Kesimpulan nya bagi aku dalam kes lina joy,  ibu bapa dia lah yang patut dipersalahkan secara total kerana gagal mendidik anak. Akidah kena pupuk. Macam pokok. Kena siram selalu. Kena bagi baja. Baru dia subur. Kena fahamkan anak2 apa itu islam. Kalau2 kecenderungan anak2 dah lain, kena cari langkah2 pencegahan. Bila keluarga gagal, maka disinilah peranan masyarakat. 
Tapi masalahnya masyarakat pun tiada tempat mengadu. Kita nampak orang murtad tapi apa yang kita boleh buat? Bukan ada talian sms 1murtad. Yang mana kita boleh call dan adu kepada mereka yang berkaitan. Supaya mereka tahan lina joy dan betulkan balik akidah asal dia. Kita takde semua tue. Jadi masyarakat pun tak boleh mainkan peranan mereka disebabkan tiada sokongan kerajaan. 
Dan kerajaan pula mengambil sikap sambil lewa. Satu kes ialah satu kes sehingga ianya diperbesarkan dan menjaja nama baik kerajaan maka ia baru menjadi satu masalah yang patut di atasi. Begitulah sikap kerajaan dulu dan sekarang.
Kes lina joy melukakan ahti penganut islam dan bukan islam. Umat islam terluka kerana perlembagaan kita seolah2 tiada langkah2 pencegahan terhadap gejala murtad yang dilihat semakin berleluasa. Manakala bukan islam kecewa kerana apa yang diperuntukkan oleh perlembagaan tidak dapat di amalkan sepenuhnya oleh mereka. Hak mereka ada, tetapi mereka rasa di aniaya. Jika hak itu tiada,  mungkin mereka akan sedia faham. Tetapi bila hak itu ada, dan mereka meminta hak mereka dilaksanakan tetapi tidak dijalankan maka disinilah wujud perbalahan antara orang islam dan bukan islam. 
akidah umat sendiri bermasalah, blame orang bukan islam.
sendiri tak solat, blame bukan islam.
Sendiri malas, blame bukan islam.
sendiri miskin, blame bukan islam.
sendiri kerja dengan bos cina, blame bukan islam.
sendiri salah pilih kawan dengan org bkn islam yg racist, blame orang bukan islam.
sendiri tak faham perlembagaan, blame bukan islam.
sendiri tak faham islam, blame bukan islam.
sendiri beli kat kedai cina, blame bukan islam.
sendiri pakai product jenama dan berlagak, blame bukan islam
sendiri minum arak + hisap dadah pun nak blame bukan islam?
sendiri gila judi pun blame bukan islam? 
sendiri makan rasuah pun blame bukan islam?
sendiri tak reti baca Alfatihah? Pun nak blame bukan islam?
sendiri kena belit dengan ular or masuk neraka pun nak blame orang bukan islam?

Ko ingat orang bukan islam boleh tahan ke dengan semua2 perkara di atas? Bila kerajaan kita tak peka bab2 akidah, ianya bukan kesalahan orang bukan islam. Bukan dorang yang cop sijil halal pada lesen judi disko dan segala bagai. So fikirlah. Belajar2lah cermin kelemahan akidah masing2. Dok pongpangpongpang pasal ambiga last2 peguam muslim rupanya yang bela lina joy.. perghhh malu.. hampehhh mana nak letak muka aku sebagai orang islam neh.. mana? Heh. Sekian.


Nota : kita berkerjasama dengan NGOs bersih hanya berkisarkan kepada tuntutan bersih, selain dari itu kita tidak sehaluan dalam mana2 kes murtad. 
Ameno : cari plastik hitam

Rumah yang ada 60 pengundi hantu ialah rumah ketua kampung?

Aku nak korang baca komen kat bawah neh dulu ;
dlu mse kat kmpg ak pn..alamat surat menyurat sume anta kat stu rumah je..ag2 sbb rumah 2 umah pnghulu..so stu kmpg gne alamat rumah pnghulu..so no wonder la kongsi alamat yg sme..pngundi sume duk stu kmpg..rse nye SPR ag tahu psal nie..

Komen di petik dari facebook yang mana dia pun memang ada komen kat blog aku disini. Dan korang lihat gambar kat bawah neh baik-baik ;


Adakah dia maksudkan bahawa nya ;

gambar di atas = merujuk kepada rumah penghulu = yang mana 60 individu lagi menggunakan alamat di atas untuk berdaftar dengan spr = yang mana masing2 dalam ic = ada alamat di atas?

Untuk daftar pengundi = guna alamat ic. So adakah ini bermaksud alamat ic = guna alamat rumah penghulu di atas neh? Atas neh ialah rumah penghulu ke korang rasa?

Okeylah aku nak gelak.

kah kah kah

Ko pengkomen jangan kecik ahti okey, aku saja je nak gelak.

kah kah kah

Ameno : aku nak sambung gelak. kah kah kah

Hot : [video inside] 60 pengundi dalam satu rumah.

Ini baru lah dinamakan FACK! Apa kejadahnya satu rumah sampai 60 pengundi berdaftar bhai? Aku bukan nya promosikan bersih incik polis ataupun incik kdn ataupun incik kerajaan aku cuma tanya pasal pendaftaran pengundi palsu je. Rileks arh. Heh.

Mula-mula korang tengok alamat kat bawah neh terlebih dahulu ;


Ini ialah rumah yang ada 60 pengundi berdaftar. Wa tak tipu lue bhai. Aku pun terkejut gak memikirkan macam mana rumah neh boleh sampai 60 orang duduk. Adakah mereka berpindah randah sampaikan boleh ada 60 pengundi berdaftar? Kesemua senarai nama pengundi berdaftar berserta no ic mereka korang leh dapati dari sini. Lengkap. Full. TPU dah siap2 printscreen. Korang semak sini.

Sekarang neh aku dah lakukan sedikit siasatan. Bagi mematikan hujah lawan. Nanti dorang akan cakap hek eley itu kawasan yang sama. Dun yang sama lah..blablablab begitulah hujah2 mereka. Yang last mereka akan gunakan ialah berlakunya perpindahan rumah sehingga melibatkan 60 pengundi berdaftar. Maksudnya 60 individu neh telah berpindah + dalam masa yang sama ketika mereka duduk disitu mereka daftar undi = kebetulan. Hujah neh ialah hujah last yang akan digunapakaikan oleh penyokong umno kerana mereka pun sedar ianya tak logik langsung.

Hujah2 bahawa adun + parlimen + kawasan yang sama boleh dimatikan terus dengan melihat video neh. Pasal apa.. jeng jeng jeng.. korang tengok lah sendiri. SPR sendiri mengesahkan bahawa 60 pengundi berdaftar neh berasal dan duduk di rumah yang sama. Lihat video neh dan sebarkan ia seantero dunia. Errrr incik polis saya tanya pasal pengundi hantu bukan promote bersih okeyh. Muahahahahah..
Ini ialah link yang korang leh semak sendiri kalau tak percaya kata2 aku. Amek no2 ic dalam video aku, ataupun dalam blog tpu. Semak sebelum SPR padam beb.  Jika video gagal beroperasi klik sini.

kah kah kah

Help : Wey korang apakah software free untuk edit video? Tolonglah aku dah penat cari tak jumpa2. Aku nak kecikkan size vide0 = kualiti sama = edit dengan masukkan perkataan dan sebagainya. Aku tak pandai benda2 neh so nak minta tolong kat orang. Thank You.

Ameno : wa tak promote bersih, wa promote pengundi hantu jek.

Updated: Urgent : Sila baca, periksa dan sebarkan ia!

STOP.


Ini dikira macam pentingkan diri sendiri. Apa benda yang taknak dihebahkan? Takut orang kenal siapakah yang dedahkan info pasal neh? Sorry, aku takley. Aku siyes tak ley buat macam tue. Nak tangkap, tangkap sama2 or nak selamatkan diri, kita selamatkan sama2. 


Baca bawah ;Info penting drp **** [aku padam] ..ambil perhatian dari ****** [aku padam]  aku cuba sampaikan jelah ye? salam... saya baru dapat maklumat.. assalamualualikum sahabatku .. bermula dari tengah malam ini jam 1200am hingga 1200am = 24jam operasi lalang mengenai BERSIH akan dilakukan oleh pihak [aku padam] terhadap mana2 individu yg komen ttg politik [aku padam tapi start dari huruf b, fikir sendiri] dan tangkapan akan dilakukan dari rumah kerumah .. dimaklumkan jangan on fb n hp selama waktu itu .. saya mendapat info mengenainya daripada **** [aku padam] by call .. sila hebarkannya melalui chat group atau individu dan jgn dipamirkannya


Aku minta maaf, aku terpaksa pamerkan dia. Jangan marah, pasal aku sayang kawan2 seperjuangan aku. Aku akan off hp dan mungkin juga fb utk langkah2 pencegahan. Contact aku via email je pepehal. Thanks. Tolong periksa kesahihan info ini. Dan dalam otak aku ada macam2 andaian tetapi aku MALAS nak tulis lagi. Sekian.

Updated ;

Aku ada contact member ***** aku dia cakap belum lagi dengar pasal neh. Tapi tatau lah kalau akan datang. Memang betul kalau pakai baju bersih akan ditahan oleh polis sebab menteri dah keluarkan arahan bahawa baju bersih = haram dipakai = kerana ia mempromosikan perhimpunan bersih pada 9 julai 2011 kelak.


Kalau korang tanya aku, aku sekarang ada macam2 andaian. Bagi aku lah kan ;


1. SB = sebarkan info palsu = menakut2kan rakyat fb = stop cakap pasal bersih = tiada promosi pasal bersih = strategi mereka berjaya.


2. SB = sebarkan info = mencari mangsa = tangkap = dedahkan dalam media massa = takutkan rakyat = strategi berhasil.

Petikan mesej kat atas neh kalau korang perasan ianya tiada tarikh beb. Nampak nya permainan kat situ? Macam sms + mesej + panggilan berantai pun ada.


Member aku yang ***** cakap boleh jadi akan ada tangkapan ke atas bloggers dan facebookers termasuk pengtwitt yang aktif sebagai amaran keras kepada mereka yang mempromosikan bersih secara online. Tujuan nya nak takut2kan rakyat marhaen. Kerana strategi baju kuning berjaya. Ikut maklumat dia, orang memang takut pakai baju kuning sekarang. Takut kena tangkap. So maybe cara yang sama akan digunapakai untuk sekat apa2 promosi bersih via online. 


Tapi personally dia sendiri belum dapat apa2 arahan atau info pasal tue. Pangkat biasa aje pun. Sikit2 maklumat boleh lah dia sms sana sms sini tanya kan. Bukan semua ***** pro kerajaan bhai.


So benda kat atas neh boleh jadi palsu, boleh jadi benar dan boleh jadi strategi pihak lawan. Aku taktau. Cuma nya aku sendiri dah berfikir secara mendalam. Untuk aku stopkan promosi bersih segala bagai aku rasa aku tak mampu kot. Aku takmo kena tangkap tapi masalahnya aku takley stop diri aku daripada mempromosikan bersih. Macam mana?


Ada gak rakan blogger bagi info yg sama dengan bersumberkan kdn. Dia cakap kali neh ISA mungkin digunakan. Tapi aku entahlah, susah nak rasa takut. Macam mana neh? Bukan aku buat salah pun. Aku rasa kerajaan patut faham. Peserta bersih cuma mahukan perhimpunan aman dan kami akan elakkan sebarang provokasi. Ini janji kami. Takan kerajaan tak boleh kompromi sedikit pun? Sekian. 


Nota : boleh cakap pasal politik, cuma tak boleh cakap pasal bersih. <-- maksud mesej di atas lah.


Ameno : Ini bullshit lagi membullshitkan.

Majlis fatwa : Jangan sertai perhimpunan bersih kerana berdosa besar!

Ko gila apa neh? Janganlah tunjuk sangat bodoh piang ko kat sini woi. Jangan lah bagi orang alasan untuk maki ko segala bagai. Majlis fatwa apa nya? Ini ialah KEFACKAN yang nyata. Amek ko. Bodoh nak mampos. Bengap melampau. Bangang tak hengat donia. Woitt bangang, punya lah berlambak2 isu umat islam yang ko boleh tampil ke depan dan sepatutnya cari jalan penyelesaian dengan menegur kepimpinan kerajaan dan ko memilih untuk menampilkan diri dalam isu bersih yang mana rakyat gunakan ia sebagai medium untuk menuntut keadilan? Ini ialah FACK! Tak boleh di biarkan lagi. Ini sememangnya FACK! Ko faham tak? FACK!


Lihat bawah ;
Hey ko tak layak cakap pasal dosa besar dengan aku apatah lagi dengan mana2 rakyat. Ko tak layak waima satusen pun. Dosa rakyat segala bagai ko nampak kan. Mata ko besar sangat kan? Bagus. Dosa pemimpin ko tue yang zalimi rakyat ko tak nampak yerk? Masa tue mata ko buta ke? Ke ko tidur je memanjang? Ko jangan gunakan alasan ko pandai bab agama maka ko nak pesongkan pemikiran rakyat. Ko fikir ko sorang je boleh tahu orang tue berdosa ke tak berdosa? Kalau aku dikatakan berdosa besar sebab menyertai bersih maka ko tue apa pula bila bersubahat dengan pemimpin zalim? Berpahala lah sangat? Cantek. Aku kini ada sebab nak katakan majlis fatwa ialah fack! 


Selama neh memang berapi gak tengok cara majlis fatwa neh buat kerja. Nak gak dengar dorang complaint pasal af ke mentor ke... segala bagai rancangan beruk2 maknyeh yang melahirkan penyanyi neh. Haram. Bunyik berdesir pun takdak. Alih2 bab bersih boleh pula ko berbunyik yer? Woittt.. aku memilih untuk takmo hormat ko lagi dah. Orang yang bersubahat dengan pemimpin zalim mana layak dapat penghormatan. Dorang layak kena caci je sebab cari pasal. Sekian.


Ameno : Fack gila arh. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...