Untuk pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Tutorial : Masukkan komen facebook di blog ! [Bergambar].

Tutorial neh more to gambar. Hopefully kekawan faham lah ek. Tak faham tanya oke. Sekarang kita start di facebook terlebih dahulu ;

Mula2 klik sini.

Dia akan direct bawa korang kat paparan bawah neh ;


Dan lepas tue sila klik create new app tue. Tujuan kita sekarang neh nak membina satu app id. Betul ke ayat bm aku neh? Arhh lantaklah. Asal korang faham sudah.

Muahaha.

Then lepas tue dia akan terpapar begini ;


Dah kan? Lepas isi tue korang tekan butang kaler biru tue. Nanti dia minta masukkan cactha so just follow jek. Lepas tue nanti dia jadi macam kat bawah neh ;


Ikut arahan yang aku tulis kat dalam gambar tue. Then nampak tak anak panah kat bawah tue? Korang kena klik ruangan tue. Nanti dia jadi macam kat bawah neh pula ;


Dah selesai tekan butang kat bawah sekali. Kaler biru dia tulis save changes. Lepas tue tinggal dan buka tab baru. Tab baru tue buka blog masing2. Kalau guna blogspot sila tukar kepada interface lama dulu. Senang sket nak edit. Guna interface baru dia kaco sikit.

Lihat gambar bawah neh ;







1. Masukkan dalam dashboard blog memasing2.

2. Tukar interface kepada interface lama.

3. Then cari perkataan design.

4. Lepas tue cari perkataan edit html.

5. Lepas tue klik kat expand widget blablab tue..

Selesai. Maksud aku selesai untuk tarik nafas der. 

Muahaha..

Oke sambung balik.


AWAS : SILA SAVE TEMPLATE ANDA SEBELUM MEMBUAT SEBARANGAN EDIT. 

Lihat bawah neh ;


Nampak tak perkataan <head> tue? Aku dah boh anak panah kat situ. Oke, stay situ. Apa yang perlu korang buat ialah copy ayat kat bawah neh dan letakkan betul2 bawah head tue ye..

<meta content='YOUR_FACEBOOK_APPLICATION_ID'   property='fb:app_id'/>

Ingat tak facebook app id tue apa? Rujuk posting kat atas tue. Aku ada tulis kat atas. Korang pergi balik kat tab facebook yang ditinggalkan tadi. Gantikan perkataan your fc app id tue kepada = id memasing. Dan pastekan ia betul2 bawah head tue. Then save.

Selesai. Tarik nafas dulu. Ada lagi der.

Muahaha.

Sambung. Sekarang cari ayat neh kat bawah neh ;

<div class='post-footer-line post-footer-line-3'> 

Atau ;

<p class='post-footer-line post-footer-line-3'>  

Atau 

<data:post.body/>

Tak silap aku footer line tue kadang2 dia tulis 1. So ikut kesesuaian html template masing2 lah. 

Nota : Untuk memudahkan pencarian memasing sila guna button f + crlt

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d){
 var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;}
 js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true;
 js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
 d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js);
}(document));</script>
<fb:comments width='450' colorscheme='light' expr:title='data:post.title' expr:href='data:post.canonicalUrl' expr:xid='data:post.id'/>
</b:if>

Copy benda alah kat atas neh. Korang boleh edit side dan kaler facebook comment memasing kat perkataan merah yang aku besarkan / highlight tue. Nanti korang kecikkan dia balik oke bila nak copy kat template memasing. Takut benda tue menganggu.

Dah paste ka? Bagos. Klik save. Nak tutup ka? Sabar. Belum selesai der.

Muahaha.

Last. 

Cari perkataan kat bawah neh ;

<HTML

Dah jumpa ka? Lihat bawah neh ;


Nampak kan? Oke, stay kat situ. Tambahkan benda neh kat sebelah perkataan tersebut ;

xmlns:fb="https://www.facebook.com/2008/fbml" 

Lihat contoh selepas dipastekan benda alah atas neh ;


Nampak? Then klik save. Beres. 

Klik preview dulu, tengok menjadi tak. Lepas tue tukar balik interface blog kepada interface baru. Kalau ada soalan kat memana or kalau tak jadi tanya oke. Dan ingat pastikan anda save dulu [DOWNLOAD] template sebelum memandai nak edit. Nanti kalau tersilap apa2 leh upload balik paparan sebelum edit. Takde rugi apa. Oke bai.

Nak pasang komen intense debate? Boleh, nanti aku buatkan tutorial. Dulu rasa ada buat tutorial neh tapi apahal ek dah hilang? Muahaha. Pening aku.

Ameno : Sekali sekala layan tutorial..

JUAL SEKALI, UNTUNG BERKALI2, DAPATKAN FORMULANYA DISINI