Untuk pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Bukti parasit dalam PAS ada kat sini.

Hasan ali asyik2 cakap pasal parasit. Korang tahu ke siapa parasit yang hasan ali maksudkan? Khalid samad? Bukan. Anwar ibrahim? Pun bukan. Kalau korang nak tahu jawapan nya ada di bawah neh. Lihat betul2 dan lihat dengan seteliti yang mungkin.



Sumber gambar dari rakan blogger ISA. Aku tak percaya neh gambar super impose sebab aku tahu blogger ISA bukan jenis macam tue. Dah nampak? Dah faham? Bagus. Memang bagus. Sekarang rasanya hasan ali dah mendedahkan siapa parasit sebenarnya.

Harap hasan ali boleh duduk dan fikirkan kembali perjuangan asal dia. Takde gunanya dia travel satu malaysia untuk hentam pas. Dia cakap nak perjuangkan akidah so proceed je lah dengan perjuangan dia tue. Buat apa dia travel satu malaysia pongpang2 kutuk pas? Jadi orang biarlah logik sket hasan ali oi. Bila ko balon pas, ko ingat orang taktau ko sepihak dengan sapa walaupun guna nama ngo?

Aku dari dulu malas nak bercakap2 buruk pasal seseorang yang dah kena pecat neh sebab pimpinan pas pun macam malas nak layan dia. Tapi makin lama makin melampau pula. Asal keluar berita dia cakap pasal parasit. Asal keluar isu dia confirm pasal parasit. Sapa sebenarnya yang parasit? Dia lupa scan diri sendiri ke apa? Bai.

Ameno : Paradox.

Tutorial : Cara mudah remove timeline di fanpage.

Dari semalam otak aku dah senget dengan timeline facebook kat fb amenoworld. Kalau aku tak tukar nanti susah aku nak belajar guna timeline kat fanpage yang lain2 so aku kena korbankan satu page untuk buat research and study pasal timeline neh.

Tapi menjadi satu hal pula tadi apabila aku update status, status tersebut tidak dapat dikesan. Lahabau. Berpinau2 mata aku mencari2. Mana pula dia menyorok? Nak update pun dah rasa seram. Main sorok2 pula. Bukan ada berjanji ke apa. Takde kira satu dua tiga terus hilang. Nak mencari pun takde klue. Gampang aih timeline.

Dan tadi.. hehehe.. aku dah temui caranya untuk berhentikan pening aku sementara aku betul2 memahami penggunaan timeline neh. Kalau boleh aku harap facebook jangan buat untuk fanpage. Untuk paparan admin sebenarnya dia tak sepening untuk paparan fans. Aku ingat kalau fans tengok timeline fanpage dorang pun sanggup jek unlike balik. Semak siot.

Tips dicilok dari blogger semut. Hehehe. Dah lega sket mata aku bila dah dapat tahu trick utk skip timeline buat masa2 tertentu. Caranya mudah beb. 

Mula2 korang buka apa2 fanpage or fanpage korang sendiri. Then kat address bar tue korang tukar macam kat bawah neh ;






Nampak tak? Mudah jek. Dari www tukar ke m. M = mobile. Makna nya korang akan view page dalam mode mobile. Nampak macam simple tapi ia tak sepening timeline. At least senang nak catch up updates terbaru betul tak? Itu yang penting jek pun.

Contoh paparan mobile dari fp semut ada kat bawah neh ;


Ringkas tapi senang sebab boleh kesan seme posting2 terbaru yang disusun ikut aturan. Kan lebih baik macam neh. Tak fahamlah aku kenapa si mark neh suka suki tukar. Memang lah benda free tapi kita orang sebagai pengguna ada banyak jasanya taw. Kalau takde orang guna product dia, jangan haraplah facebook nak paymes macam neh. Hargai sket peminat2 setia fb neh oi mark. Jangan bikin orang panas lah weh. Bai.

Ameno : Timeline yang merimaskan.

Najib, ko jangan temberang lah weh.

Neh berita dua hari lepas. Aku baru perasan tadi. Seme neh gara2 P1 yang takde line. Satu hari tak berinternet rasa macam tertinggal seratus hari punya berita. Baru kini aku faham kuasa media internet. Memang nampak sangat bezanya orang yang tengok berita2 tv berbanding berita2 di internet beb.



Isu sekarang neh pasal sprm. Korang baca bawah dulu ;

"Saya bersetuju dengan pandangan lembaga penasihat SPRM bahawa untuk mencerminkan kebebasan SPRM, sebuah Suruhanjaya Perkhidmatan Anti Rasuah perlu diwujudkan. Suruhanjaya ini akan diberi kuasa untuk melantik dan memecat kakitangan SPRM.

"Tetapi isu ini perlu pindaan perlembagaan. Insya-Allah jika BN diberi mandat dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang, pindaan perlembagaan akan dijalankan dan suruhanjaya ini akan ditubuhkan," kata Najib semasa merasmikan Program Pegawai Integriti Bertauliah di Putrajaya hari ini. -MKINI-

Baca bebaik apa yang dia cakapkan tue. Petikan yang lebih senang dihadam ;

1. Najib nak bagi lebih kuasa kepada SPRM dengan penubuhan satu suruhanjaya.

2. Penubuhan suruhanjaya perlukan pindaan perlembagaan.

3. Kalau undi bn = pindaan perlembagaan akan berlaku.

WAKLUE!!!!

Sekarang pun boleh kalau dia nak buat. Bila masa PR halang / larang / bantah / protes / tak sokong / tak setuju / benci = pindaan perlembagaan yang membolehkan sprm diberikan kuasa lebih agar menjadi lebih bebas dan telus dalam menjalankan tanggungjawab mereka?

Bila masa beb? Bilaaa? Mana ada pernah pun. Woitt najib, sekarang aku sebagai rakyat cabar ko bawa usul tue. Dan yang paling penting mestilah mereka2 yang duduk dalam suruhanjaya tue ialah mereka2 yang tiada kepentingan. Kalau boleh rakyat harus dilantik untuk duduk dalam suruhanjaya terbabit. Rakyat punya suara paling penting sekarang neh.

Dan aku sangat percaya sekarang pun PR akan bersetuju. Tak payah beria2 sangat nak soh undi bien lah weh. Propa je le ko. Rahsia ko dah terkantoi lebih banyak bila ex adun manis = adun bien = bongkar sebentar tadi. Korang leh baca direct kat sini beb.

Aku dah agak dah perangai najib neh. Patutlah suka bolak balik. Nampaknya syak wasangka aku semakin menampakkan kerealitian disini. 

Ameno : Tipu jek pandai.

Pas suka bina kuil jek ke?

Ari tue pasal isu khalwat yang babitkan ustaz badrolamin. Yang tue ramai sangat yang percaya ia berita benar walhal terbukti super impose. Orang yang suka buat kerja2 super impose neh tak kiralah dari side mana pun aku anggap orang yang takde otak. Kenapa? Mudah. Ia boleh mencetuskan fitnah bagi mereka2 yang tidak tahu itu adalah gambar super impose. Jangan meletakkan akal orang lain sama sepertimana akal ko. 

Lihat bawah neh ;


Korang tahu apa impak dengan penyiaran artikel neh? Orang akan bergaduh. Sebab sebelum neh media umno berulang kali menjaja pas cuma bina satu masjid now ada pula harakah yang cakap nak bina banyak2 kuil, tak terasa ka orang2 islam nanti?

Menyentuh sensitiviti orang bukan islam pun satu hal. Nanti orang2 yang menganuti hindu baca neh mereka akan salah sangka seolah2 orang islam tidak boleh menghormati ajaran agama lain selain dari islam. Boleh nampak tak permainan persepsi utk mencucuk sensitiviti lain2 kaum disini?

Bagi aku super impose neh termasuklah isu rosmah menabung tue adalah tidak patut dibuat. Tak kira atas apa tujuan sekalipun. Gambar najib lah, rosmah lah dan lain2 pemimpin pun sama gak. Bukan hanya pada muka depan paper jek tak boleh. 

Orang yang suka super impose ialah orang yang takde hujah. Tak kira ko side mana pun. Kalau ko ada hujah buat apa ko susah payah super impose kan? Dah sah2 ko takde hujah, ko super impose dan sebarkan benda2 mengarut lepas tue suruh orang share pula. 

Dasar meroyan. Kot ye pun benci seseorang tue atas perbuatan dia cuba belajar respect orang tue secara individu. Yang kita benci neh sikap bukan batang tubuh pelaku. Selagi dia masih hidup ruang untuk dia bertaubat terbuka luas. Jadi tolong belajar fahamkan apa itu perbezaan antara topic dan serang peribadi orang. 

Minta harakah siasat dan hukum pelaku neh. Sumber gambar dari sini. Tapi mohon siasat juga individu terbabit, jangan hukum melulu. Takut dia pun amek dari orang lain. Bai. 

Ameno : takde kerja + takde hujah = fitnah.

Beras 1malaysia kini di pasaran.

Aku sebenarnya tengah buat satu posting pasal adnan neh. Dia boleh beria2 cakap umno takde kaitan dengan huru hara hijau di penang ari tue. So tengah nak godek2 bukti tiba2 si ismail sabri neh boleh buat lawak pula kat wall fb aku.

kah kah kah

kah kah kah kah

kah kah kah kah kah

Seriyus lawak geng. Korang tak tengok lagi. Kalau tengok mao mampos koma akibat ketawa berlebihan. Lihat bawah neh beb ;


Lawak tak? Lawak tak?

Lawak kan?

Kah kah kah

kah kah kah kah

kah kah kah kah kah

kah kah kah kah kah kah

Adoiii macam takde kerja lain. Yang mengarut jek didahulukan. Sengsara aku dapat pemimpin macam neh. 

Ameno : Lawak siot

Apa selepas Hijau 2? Gagal ? Atau hijau kuning merah oren hitam putih ?

P1 ko memang bebal kalau ko nak tahu lah kan.


G mati lah weh. Direct kadang2 elok sebab jelas dan terang. Komen mereka selepas himpunan hijau 2 berlalu.

Apa yang ko dapat selepas demo? Buang masa je le. Bukan boleh ubah apa2 pun.

Bodoh punya melayu kena kulibatak dengan orang cina je le.

Lynas selamat lah bahlol, tak tahu fakta main demo jek.

Takde sambutan padan muka korang.

Anti lynas agenda pembangkang yang suka menyusahkan orang.

Tak faham ye? 
 
Apa selepas hijau 2?

Najib cakap selamat berdasarkan bukti sainstifik. Sapa sediakan bukti tue? Korang. Sapa cakap selamat? Korang juga. Selama neh apa yang najib buat sebelum hijau 2? Nada, obso, apa pun takde even dia sendiri ialah orang pahang dan memenangi kawasan pekan. Tapi selepas hijau 2 dia dah mula bersuara. Itu impak hijau 2. Tapi still adakah najib berpindah ke sebelah lynas? Pun tidak.

Apa yang rakyat dapat?

Lebih pendedahan mengenai apa itu lynas. Kesan nya kepada rakyat. Musibah nya kepada alam dan penduduk di kawasan sekitar. Senang cakap lebih ramai orang alerted dan faham apa itu perjuangan yang wujud dalam himpunan hijau 2. Mereka dah mula nampak bahayanya lynas neh kepada malaysia.

Takde hujah, sokongan dan fakta?

Sapa cakap? Lue orang? Baca statement terbaru pasal lynas? Lihat sini. Semua neh pasal bagaimana sisa akan diuruskan selepas pemprosesan nadir bumi berlaku. Mahu tahu kenapa ia penting? Lihat sini.

RECYCYLE atau apa, perlukan plan. Benda babitkan rakyat. So kalau rakyat tidak didedahkan bagaimana ia akan berlaku maka apahal paksa rakyat terima kilang berbahaya neh? Ko cakap selamat? Then ko duduk lah sebelah kilang tue. Boleh? Ko pun taknak tapi ko suruh orang lain? Logik ke?  

Impak pada lynas?

Rasanya bukan syak wasangka pun lynas memang bermasalah bila salah satu pembekal kepada pembinaan nya tarik diri atas faktor keselamatan. Isu neh baru lagi. Bulan dua tahun neh. Tak percaya? Baca sini.

Memang agak lambat cuma ramai orang baru sedar. Takpe. Kita memang suka orang sedar. Lambat atau cepat walaupun ia mempengaruhi tetapi still ia bukan isu berat disini untuk jadi pertikaian.

Barua cina?

Sapa cakap? Lue orang lagi? Muka2 neh aje yang bercakap. Takde muka baru ke? Demo hijau tue dihadiri ramai orang cina. Aku ada disitu. Aku sendiri dikelilingi oleh orang cina. Aku tolak andaian bahawa orang cina tidak suka berdemo. Nampaknya asal sahaja nama rakyat dan membabitkan satu2 isu apabila terpaksa berdemo, rakyat akan tetap turun atas kapasiti memberontak. Lue pun berdemo juga. Demo neh lebih bagus daripada pergi konsert artis meroyan. Tak percaya? Lue buktikanlah gua silap.

Pada utusan dan tv3.

Menipu. Hijau dapat sambutan tapi mereka tipu. Kita ada bukti ia memenuhi sasaran tapi media pro kerajaan menipu. Lagi dan lagi. Susah sangat ke nak menulis benda betul? Bila utusan menipu itu bererti apa? Itu bererti hijau = berjaya. Bila hijau berjaya itu bererti apa? Itu bererti bien = pro lynas = gagal mendapat sokongan penduduk kuantan. Oleh itu kenapa sejak awal lagi ko bina sesuatu yang penduduk tidak tahu dan tiba2 ko paksa dorang untuk sokong sesuatu seperti neh? Ko gila? Memang. Dah lama kami sedar. 

Hijau dan kuning bergabung.

Idea tak menyeluruh. Aku bantah. Kali neh seme kaler kena gabung. Seme isu harus dimuktamadkan dalam satu perhimpunan besar - besaran. Perhimpunan berjuta2 rakyat malaysia membantah kerajaan atas pelbagai isu. 

Lynas, pilihnraya, barang naik, sistem keadilan, politik samseng, isa, racist, moral umat islam dan seme isu2 yang related dengan rakyat harus naik dan dimuktamadkan dalam satu demo besar - besaran untuk ajar kerajaan. 

Kerajaan neh dah lemak. Dah berlagak. Riak. Sombong. Degil. Apa pun kita cakap takan berguna. Tapi bila berdemo tiba2 mereka seme buka mata. Sebab? Media antarabangsa serang persepsi. Jadi mereka cuak. Kali neh kita buat mass demo. Jika bien tak berubah, rakyat akan tolong ubahkan. By hook or by crook. Putrajaya, kami bakal datang.

Ameno : Kerajaan yang sombong ialah kerajaan yang mengabaikan suara ahti rakyat.

3 Surat Mahathir kepada Israel didedahkan.


Dari malam tadi dah bersepah blogs dedahkan kandungan surat tue. Kalau korang belum baca boleh baca sendiri kat bawah neh terlebih dahulu. Neh versi bahasa melayu ;

KUALA LUMPUR: Berikut ialah surat yang ditulis bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Perdana Menteri Israel Yitzhak Rabin pada 1993, seperti yang dikeluarkan Kementerian Luar kepada Bernama  

PERDANA MENTERI MALAYSIA

21 Disember 1993
Tuan Yang Terutama
Tuan Yitzhak Rabin
Perdana Menteri Israel
JERUSALEM

Saya ingin mengucapkan terima kasih atas surat tuan bertarikh 17 Oktober memaklumkan saya mengenai Perjanjian Prinsip dan Pengiktirafan Bersama antara Israel dan PLO.
Kerajaan saya menyokong perkembangan positif ini dan menganggapnya sebagai satu langkah awal ke arah merealisasikan satu penyelesaian yang komprehensif kepada masalah Timur Tengah.
Sebagai tanda sokongan Malaysia terhadap perkembangan ini, negara saya telah diwakili pada Persidangan Penderma bagi menyokong proses damai Timur Tengah yang diadakan di Washington dan seterusnya berjanji untuk memberi sumbangan kewangan yang sederhana kepada rakyat Palestin bagi membantu dalam tugas-tugas baru mereka.
Kerajaan saya juga menawarkan bantuan teknikal kepada rakyat Palestin di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia. Demi prinsip umum, Malaysia bersedia untuk membina hubungan dengan Israel pada masa yang sesuai. Sementara itu, saya ingin melihat kemajuan ketara dalam pelaksanaan perjanjian damai.
Masalah Timur Tengah terutamanya isu Palestin telah menjadi punca ketidakstabilan di rantau itu dan saya berharap perjanjian baru-baru ini antara Israel dan PLO akan menyumbang kepada keamanan yang berpanjangan di kawasan itu.
Saya berharap kepada hubungan yang biasa dengan Israel (ayat yang terakhir ini bertulis tangan)
DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD

Kat atas tue surat yang bertarikh 1993. Kat bawah neh pula bertarikh 1999.

KUALA LUMPUR 29 Feb. - Berikut ialah surat yang ditulis bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Perdana Menteri Israel Ehud Barak yang baru dipilih pada 1999, seperti yang dikeluarkan Kementerian Luar di sini, hari ini.

PERDANA MENTERI MALAYSIA
8 Jun 1999
Tuan Yang Terutama Encik Ehud Barak
Perdana Menteri Israel TEL AVIV
Tuan Yang Terutama,
Saya ingin menyampaikan ucapan tahniah atas kemenangan tuan dalam pilihan raya baru-baru ini. Dengan mandat yang cukup meyakinkan, saya berharap tuan dan rakan gabungan tuan akan dapat memimpin masa depan rakyat Israel di ambang Abad baru.
Saya ingin mengambil peluang ini untuk mengulangi pendirian Malaysia yang sentiasa memperjuangkan keamanan dan penyelesaian masalah antara jiran menerusi rundingan. Oleh itu menjadi harapan kami untuk melihat pelaksanaan bersama perjanjian yang ditandatangani antara PLO dan Israel.
Kami juga percaya jika proses perdamaian hendak diselamatkan, langkah-langkah berkesan mesti diambil untuk memenuhi komitmen. Sebagai rakan penting dalam proses damai adalah mustahak bagi Israel lebih bersedia bertolak ansor.
Rakyat Palestin telah membuat pengorbanan besar. Mereka tidak lagi menuntut penghapusan negara Israel. Mereka malah sedia berkongsi Baitulmaqdis dengan anda. Oleh itu kini masanya bagi Israel memberi respons positif demi mempertahankan harapan rakyat di Palestin dan Israel.
Komitmen mulia yang dibuat oleh Kerajaan sebelumnyua mesti dihormati. Jika tidak saya bimbang, akan wujud suasana konflik dan ketidakstabilan serantau yang berkekalan menjangkau ke Abad akan datang.
Ini adalah prospek yang mesti dielakkan. Pokok masalah ialah bahawa tiada pihak yang harus kembali kepada cara lama merundingkan apa yang dimiliki pihak lain, di satu nada dan menghasut kebencian dan keganasan, pada nada lain. Malaysia tidak dapat membiarkan keganasan oleh mana-mana pihak, sama ada rakan atau musuh.
Mana-mana negara yang merampas tanah dan harta orang lain, atau menghapus tempat tinggal orang lain untuk mendirikan penempatan mereka sendiri tidak boleh dianggap bersikap jujur mahukan perdamaian. 
Malaysia yakin penuh bahawa keselamatan semua negara di Asia Barat dapat dijamin dengan kewujudan perdamaian yang adil, berkekalan, dan komprehensif di rantau berkenaan. Ini mestilah berdasarkan pada prinsip “pertukaran tanah untuk perdamaian” dan penubuhan sebuah negara Palestin merdeka dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negaranya.
Dunia berharap Israel di bawah kepimpinan tuan, mengetengahkan proses damai dengan iltizam yang tulen. Saya sesungguhnya berharap pencapaian penyelesaian komprehensif di rantau tersebut akan membolehkan Malaysia melihat dengan realistik langkah positif ke arah penubuhan hubungan biasa dengan Israel. 
Yang Ikhlas Dr Mahathir Bin Mohamad — BERNAMA

Dan ada lagi. Last. Bernama siarkan 3 surat mahathir kepada israel buat masakini. Lihat yang bawah neh pula ;

KUALA LUMPUR: Berikut adalah surat yang ditulis oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel pada 1997, seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar kepada Bernama .
PERDANA MENTERI MALAYSIA
14 Mac 1997
Tuan Yang Terutama

Tuan Benjamin Netanyahu
Perdana Menteri Israel

Jerusalem
Surat tuan bertarikh 23 Januari hanya sampai kepada saya semalam.
Saya amat menghargai susah payah tuan untuk memaklumkan kepada saya situasi di Palestin dan rantau berkenaan.
Malangnya sebahagian besar daripada perkara yang tuan nyatakan itu telahpun berubah dengan begitu pantas.
Malaysia percaya kepada keamanan dan penyelesaian masalah antara negara berjiran menerusi rundingan.
Sebagai jalan keluar terakhir, kami beralih kepada pihak ketiga. Dalam pertikaian berhubung wilayah antara Malaysia dan Singapura dan Malaysia dan Indonesia kami bersetuju menyerahkan kepada Mahkamah Dunia untuk memutuskannya.
Pertikaian antara Malaysia dan Thailand berhubung wilayah perairan diselesaikan dengan persetujuan untuk berkongsi sumber bukan marin dengan saksama.
Di dalam negara, ketidaksamaan dalam pengagihan kekayaan antara penduduk pribumi dan kalangan yang asalnya pendatang diselesaikan menerusi tindakan afirmatif di mana golongan miskin akan memperoleh perkongsian yang lebih besar daripada kek ekonomi yang semakin berkembang tetapi tidak ada tindakan merampas dan mengagihkan semula apa yang telahpun menjadi kepunyaan keturunan kalangan pendatang.
Setiap orang menikmati pembahagian yang agak adil sekarang dan setiap orang agak berpuas hati. Hubungan antara kaum yang berbeza di Malaysia adalah baik dan tidak porak-peranda.
Perkara penting yang ingin saya tekankan ialah untuk tidak mengambil apa yang telahpun menjadi kepunyaan orang lain sungguhpun daripada segi sejarah, ia mungkin kepunyaan tuan.
Akhir-akhir ini Israel telah merobohkan penempatan Arab dalam usaha mendirikan rumah bagi rakyat Israel.
Seluruh dunia, termasuk sekutu tuan, Amerika Syarikat, mengutuk tindakan ini. Namun Israel tetap meneruskan juga.
Tuan mengutuk Syria kerana membuat ancaman. Bagaimanapun ancaman mereka adalah respons kepada tindakan tuan sendiri.
Jika tuan secara paksa merampas tanah dan harta benda kepunyaan penduduk Palestin, satu-satunya respons sekiranya mereka tidak bertindak secara ganas terhadap tuan, adalah dengan mengancam untuk bertindak menentang tuan.
Jika mereka tidak boleh bertinda balas dan mereka tidak boleh menyuarakan tindak balas yang dihasratkan itu, maka mereka terpaksa tunduk kepada semua tindakan tuan tidak kira bagaimana salah sekalipun.
Apa yang tuan lakukan sekarang bertentangan dengan semangat dan surat proses perdamaian yang dipersetujui oleh pendahulu tuan.
Bagaimanakah kami boleh mempercayai Israel jika sesuatu perubahan dalam kerajaan menyangkal jaminan yang diberi dengan rasminya oleh sebuah Kerajaan Israel.
Tolong pertimbangkan semula keputusan tuan untuk membina penempatan baru Yahudi di tanah Arab.
Belia-belia Israel ada di sini. Hasrat kami ialah untuk menunjukkan kepada mereka bahawa umat Islam adalah manusia rasional biasa yang mahu hidup dalam keamanan dan kebebasan.
Kami berharap mereka akan mempunyai tanggapan baru terhadap umat Islam dan Islam. Akan berlaku penyimpangan dalam kalangan umat Islam tetapi penyimpangan turut berlaku dalam kalangan Yahudi dan Kristian serta penganut setiap agama. Tiada agama yang seharusnya dihakimi berdasarkan penyimpangan ini.
Kami berharap kalangan belia ini akan memahami umat Islam dengan lebih baik dan akan mahu berbaik-baik dengan mereka.
Untuk mengecap keamanan tuan perlu melakukan pengorbanan. Penduduk Palestin tidak lagi mendesak penyingkiran Israel.
Mereka malah bersedia untuk berkongsi Jerusalem dengan tuan. Mereka telah melakukan pengorbanan.
Kita harus ingat apabila Yahudi diperlakukan dengan kejam di Eropah, mereka seringkali menemui perlindungan dalam kalangan umat Islam di negara-negara Islam.
Kami tidak menganggap rakyat Israel sebagai seteru abadi. Namun kami tidak boleh menahan rasa simpati terhadap penduduk Palestin kerana tanah air mereka dirampas daripada mereka sekarang.
Ia mungkin menjadi kepunyaan Yahudi tiga ribu tahun yang lalu. Banyak tanah tradisional Melayu yang telah menjadi sebahagian daripada Thailand. Tetapi kami tidak menuntut Selatan Thailand untuk menjadi sebahagian daripada Malaysia.
Jika kita pergi terlalu jauh ke masa lampau, kita tidak boleh hidup bersama jiran-jiran kita.
Kami bersedia untuk mengadakan kerjasama ekonomi dan teknologi dengan Israel tetapi kami masih belum boleh berbuat demikian kerana tuan belum memenuhi komitmen yang dibuat oleh Kerajaan Israel yang sah.
Kami ingin memikirkan bahawa sebaik sahaja kami mewujudkan hubungan dengan tuan, ia akan hubungan yang menjadi tetap.
DR MAHATHIR BIN MOHAMAD

Yang aku pelik dalam pendedahan neh cuma satu perkara jek. Kenapa tidak mendedahkan dokumen asal melalui adobe ataupun google docs sebaliknya memilih untuk menulis bulat2 apa yang terkandung dalam surat tersebut? Adakah ianya sukar dibaca ataupun selepas scan ia menjadi kabur atau apa?
 
Sangat sukar untuk aku menolak persoalan neh dari minda aku. Dah cuba buat tapi aku rasa ianya sangat sukar dan memang ada keraguan yang munasabah pun bagi aku. Namun aku tak pula tuduh2 bahawa kandungan surat di atas neh palsu atau apa cuma aku hairan jek kenapa mesti didedahkan seperti neh?

Takpelah, berbalik kepada kandungan ketiga2 surat di atas neh dapatlah disimpulkan bahawa ;

1. Malaysia memang ada niat mengiktirafkan israel jika israel dan palestine berdamai.

2. Malaysia memang ada niat nak bekerjasama dengan israel asalkan israel dan palestine berdamai.

3. Malaysia okey jek jika palestine disuruh serahkan beberapa kawasan kepada israel untuk membentuk penempatan bersama2 secara aman.

4. Malaysia bersedia membina perhubungan yang lebih erat dengan israel jika pelan damai dipersetujui. Malaysia juga berhasrat jika mahu membentuk sebarang perhubungan dengan israel ia adalah sesuatu yang harus bersifat kekal. Bukan kejap kawan kejap musuh sebab tue malaysia ingin melihat israel mematuhi pelan damai supaya boleh mempertimbangan perhubungan antara malaysia dan israel semula.

Senang cakap takde beza sangat pun dengan pendirian dsai. Sama je lah mana2 pemimpin malaysia dalam soal neh pun. Akhirnya tetap paksa palestine untuk beralah dan beralah untuk serahkan tanah dan etc2. 


Entah betul entah tidak penulisan mahathir neh bersandarkan kepada aspirasi rakyat palestine itu pun aku tak sure sangat. Almaklumlah berita bercampur aduk kat online neh. Ada yang cakap begitu, ada yang cakap begini, last2 bikin orang jadi confused. Bai.

Ameno : Semua sama sahaja.