Untuk pertanyaan/iklan/berita sila hubungi saya disini orderonline2010@gmail.com.

Senarai Penuh Menteri Kabinet 2013.


Berikut di bawah ialah Senarai penuh Barisan Kabinet 2013 selepas PRU-13. Ada 10 menteri dari Sabah dan Sarawak. Nampaknya Najib bagi hadiah kat dorang sebab faktor kemenangan besar BN datangnya dari UNDI2 orang2 SABAH dan SARAWAK. Ini fakta neh.

Khairy Jamaluddin sebagai Menteri KBS, Menteri Belia dan Sukan. Aku cadangkan kita tengok dulu prestasi dia macam mana, then baru kondem. Jangan terus kondem sebab tatau lagi prestasi dia macam mana. Tapi nak kondem prestasi2 lampau dia dipersilakanlah. Pasal tue memang terbukti pun. Kita takmo ada bumbung stadium yang runtuh buat kali kedua pula.

Hehe.

Harap2 kesilapan lampau tak di ulangi meskipun kita sakit ahti juga sebab mereka seme tak dihukum kerana melakukan kesilapan. Rakyat tak lupa oke. Pendek kata kita looking forward la terhadap apa pembaharuan yang ingin KJ tonjolkan as menteri penuh sekarang neh.

Lagi satu, Najib still berikan harapan kepada MCA untuk menjawat jawatan barisan kabinet negara bila satu kementerian, tak silap aku kementerian pengangkutan yang dipangku oleh Hishammuddin Hussein sekarang neh kosong, tidak di umumkan siapa yang akan jadi menteri pengangkutan. Aku syak je la. Kalau tidak napa dia kosongkan jawatan tue? Napa tak letak je mana2 individu yang layak?

Sebenarnya kalau BN pinggirkan terus MCA itu bermaksud BN menghukum dan meletakkan beban kesalahan ke atas bahu MCA 100%. Sedangkan punca penolakkan kebanyakkan kaum cina terhadap BN ialah kerana PRESTASI BN itu sendiri yang bermaksud UMNO + MCA + MIC + GERAKAN dan lain2 parti = sama2 menyumbang kepada keadaan tersebut. Buka la mata. Ko nak jadi menteri untuk tadbir satu2 kaum je ka? Tak kan.

Dan dalam banyak2 menteri, antara yang aku cannot brain this ialah kedudukan Ahmad Maslan sebagai Timbalan Menteri Kewangan. Aku benar2 berharap aku tersalah dengar, tapi demmit. Aku tak salah dengar dowh. Gila apa.

MAMPOS la kita lepas neh. Mampos. Ahmad Maslan yang failed otaknya tue dilantik untuk menjaga kewangan negara. Ini betul2 GILA.

KAH KAH KAH

Lihat senarai kat bawah neh oke ;

Perdana Menteri  

Najib Tun Razak [kekal]

Timbalan Perdana Menteri 


Muhyiddin Yassin [kekal]

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri 

 
Jamil Khir [kekal]

Abdul Wahid Omar [Senator]
Idris Jala [Senator]
Shahidan Kassim [Naik taraf]
Nancy Shukri
Joseph Entulu
Razali Ibrahim
Paul Low Seng Kwan (Senator)
TIMBALAN MENTERI di JPM : Razali Ibrahim
WAYTHA MOORTHY PONNUSAMY (Senator)


Menteri Kewangan.
 
(1) MENTERI KEWANGAN I: DATUK SERI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
(2) MENTERI KEWANGAN II: DATUK SERI AHMAD HUSNI BIN MOHAMAD HANADZLAH

Timbalan Menteri Kewangan.

 
(3) DATUK AHMAD BIN MASLAN [naik taraf]


Menteri Pertahanan


Hishammuddin Hussien Onn [bertukar]
Timbalan : Rahim Bakri

Menteri Pertanian Industri Tani.

Ismail Sabri [bertukar portfolio]
Timbalan : Tajuddin Bin Abdul Rahman

Menteri Pengangkutan

Tiada.

Dipangku oleh Hishammuddin Hussien.  
Timbalan : Aziz Kaprawi.

Menteri Pelajaran & Pengajian Tinggi [Gabungan 2 kementerian]


Muhyiddin Yassin [kekal]
Idris Jusoh ( II ) [baru]

Timbalan Menteri PPT : DATUK MARY YAP KAIN CHING [baru] 
P. KAMALANATHAN A/L P.PANCHANATHAN [baru]


Menteri Dalam Negeri [KDN]
 
Zahid Hamidi [bertukar portfolio]

Timbalan : Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan


Nazri Aziz [Naik taraf]
Timbalan : Joseph Salang Anak Gandum

Menteri Luar Negeri

 
Anifah Aman [kekal]

Timbalan : Hamzah Bin Zainuddin

Menteri Kerja Raya 


Fadillah Yusof
Timbalan : Rosnah Binti Abdul Rashid 

Menteri Kesihatan 

Subramanian
Timbalan : Hilmi Bin Yahya
 
Menteri Belia Dan Sukan 


Khairy Jamaluddin  [baru]
Timbalan : Datuk M.Saravanan

Menteri Sumber Manusia 

 Datuk Richard Riot  [baru] 
Timbalan : Ismail Bin Mutalib

Menteri Perdagangan Dan Industri [MITI]

 
Mustafa Mohammed [bertukar]

Timbalan : Hamim Bin Samuri 
 

Menteri Sains Teknologi Dan Innovasi 

Ewon Ibin 
Timbalan : Abu Bakar Bin Mohd Diah

Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar 

 
G. Palanivel
Timbalan : James Dawot Mamit


Menteri Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air 

 
Maximus Ongkili [kekal]

Timbalan : Mahdzir Bin Khalid

Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah 

 
Shafie Afdal [kekal]

Timbalan : Alexander Nanta Linggi

Menteri Perusahaan, Perladangan Dan Komoditi 

 
Douglas Unggah [baru]

Timbalan : Noriah Binti Kasnon

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga


Rohani Bin Abdul Karim
Timbalan : Azizah Binti Mohd Dun 
 
Menteri Komunikasi Multimedia [ganti kementerian penerangan]

 
Ahmad Sabery Cheek [bertukar]

Timbalan : Jailani Bin Johari.

Menteri Wilayah Persekutuan

 
Adnan Tengku Mansor [naiktaraf]

Timbalan : DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN (Senator)

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

 
Abdul Rahman Dahlan

Timbalan : Halimah Bin Mohd Saddique

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Hasan Bin Malek
Timbalan : Ahmad Bashah Bin Mohd Hanipah 

Ringkasan :

Perdana Menteri : 1 Jawatan
Timbalan Perdana Menteri : 1 Jawatan
Menteri : 30 jawatan [termasuk timbalan perdana menteri]
Timbalan Menteri : 27 jawatan.
Jumlah Jawatan : 57 jawatan.
Jumlah senator sedia ada : 1 orang
Jumlah senator yang akan dilantik : 5 orang. 2 menteri 3 timbalan menteri.
Jumlah backbenchers 82 orang.      
JUAL SEKALI, UNTUNG BERKALI2, DAPATKAN FORMULANYA DISINI